Nieuws vanuit het schepencollege

Leren in een alternatieve leercontext
Academies die dat wensen, hebben sinds 1 september 2014 de mogelijkheid om toe te laten dat een leerling een vak volgt in een alternatieve leercontext. Dit houdt in dat door een samenwerking tussen de muziekacademie en een HAFABRA-vereniging (harmonie, fanfare, brassband), het totaalpakket van de muzikale opleiding wat minder zwaar wordt voor leerlingen die lid zijn van beide. Het verplichte onderdeel 'samenspel' wordt dan georganiseerd binnen de fanfare en moet niet meer bij de academie gevolgd worden.
De directie van de muziekacademie stelde hiervoor een toetsingsinstrument op in overleg met de HAFABRA-verenigingen.
Het college juicht dit initiatief toe en legt dit toetsingsinstrument nu principieel vast om 'leren in een alternatieve context' mogelijk te maken voor leerlingen die lid zijn van een HAFABRA-vereniging.

DIFTAR-containerparken: planning en overgangsmaatregelen
De werken aan het nieuwe DIFTAR-containerpark Knotwilgenweg vorderen gestaag. Het nieuwe containerpark zal vanaf midden mei voor het publiek worden opengesteld. Om de burger te laten kennismaken met de werking van het nieuwe containerpark, wordt er een opendeurdag georganiseerd op vrijdag 8 mei 2015 van 14 tot 19 uur.
Vanaf zondag 10 mei zal het containerpark aan de Herentalsesteenweg enkele maanden gesloten zijn om het uit te breiden en om te vormen tot een DIFTAR-park. De heropening zal ten vroegste in september 2015 plaatsvinden.

Om de verhuis van containers en materiaal vlot te laten verlopen is het containerpark aan de Impulsstraat uitzonderlijk gesloten op vrijdag 8 mei. Vanaf zaterdag 9 mei kan je hier enkel nog niet-betalende afvalsoorten brengen. Ook worden de openingsuren aangepast.
Volgende gratis afvalfracties kan je brengen naar het containerpark in de Impulsstraat: afgedankte elektrische en elektronische apparaten, klein gevaarlijk afval, hol glas, kringloopgoederen en herbruikbaar textiel, oude metalen, papier en karton en autobanden.
Verder kan je er pmd-afval (in blauwe zak) en restplastic (in groene zak) aanleveren.
Op het containerpark in de Knotwilgenweg kan je terecht met alle toegelaten afvalsoorten (betalende en niet-betalende) vanaf dinsdag 12 mei.
Alle info over de aangepaste openingsuren vind je vanaf begin april in de Gemeentekrant en op www.heist-op-den-berg.be.

Subsidies Noord-Zuid
Heistse jongeren kunnen een subsidie krijgen voor inleefreizen en –stages in het kader van de Noord-Zuidproblematiek. Ruben Claessens uit Heist-op-den-Berg diende een aanvraag tot subsidie in voor een inleefstage in een project dat werkt aan de uitbreiding naar andere regio's van een busmaatschappij in Togo. Het is een gemotiveerde aanvraag voor een toelage van 300 euro voor een inleefstage waarbij minstens één maand ter plaatse effectief meegewerkt wordt.
Het college gaat ermee akkoord om de toelage toe te kennen.

Aanvangsdatum infrastructuurwerken verkaveling Hof van Riemen
Het college stelt de aanvangsdatum voor de infrastructuurwerken in de verkaveling Hof van Riemenstraat vast op 30 maart 2015. De aannemer moet de opdracht voltooien binnen een termijn van 30 werkdagen.

Met Belgerinkel naar de Winkel
Ook dit jaar neemt Heist-op-den-Berg deel aan de actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel'. De campagne start op 25 april en duurt tot 30 mei 2015. Met de fiets naar de winkel rijden is goed voor het milieu en de gezondheid, en het helpt verkeersproblemen te verminderen. De campagne wil ook handelaars aansporen om hun winkel goed bereikbaar te maken voor de zwakke weggebruiker en gemeentebesturen aanzetten een fietsvriendelijk beleid te voeren.
Voor de fietsers die deelnemen is er weer een mooie prijzenpot voorzien.

Nieuws vanuit de gemeenteraad

Op dinsdag 10 maart 2015 vond de laatste gemeenteraadszitting plaats. Je kan de toelichting hier lezen. Het volledige verslag kan je, na goedkeuring door de gemeenteraad, ook vinden op de gemeentelijke website.

Nieuws vanuit de gemeente

Inschrijven voor activiteiten paasvakantie
De inschrijvingen voor sportkampen starten volgende week, voor ateljees, dagtrips enz. de week erop. Wees er op tijd bij en beleef een onvergetelijke paasvakantie! Meer weten?

Moet je je papieren rijbewijs omruilen?
Neen, pas tegen 2033 moeten in alle lidstaten van de Europese Unie alle oude modellen vervangen worden. Maar onder bepaalde omstandigheden vraag je toch best nu al een nieuw rijbewijs aan. Meer weten?

Nieuwe fietscursus OCMW start in april
Op donderdag 16 april start een nieuwe fietscursus. Als je in Heist-op-den-Berg woont, ouder bent dan 18 jaar en niet (goed) kan fietsen, dan zijn deze gratis lessen iets voor jou! Meer weten?